Της Κανέλλας Φωτοπούλου
Κοινωνικής Λειτουργού
ΚΑΑ – ΑΝΑΠΛΑΣΗ
Στις 11 Φεβρουαρίου εορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Ασθενών, με πρωτοβουλία της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας ανακοινώθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ το 1992. Ανεξάρτητα από τον εστιασμό της στο χριστιανικό νόημα του ανθρώπινου πόνου και την αντιμετώπισή του μέσα από μια αμιγώς χριστιανική προοπτική, η Παγκόσμια Ημέρα Ασθενών δεν παύει να είναι ημέρα αφιερωμένη στην ασθένεια, στους πάσχοντες και στο περιβάλλον τους και έχει σκοπό της την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, στη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι ασθενείς.
Στην εποχή μας, η ταχεία κοινωνική αλλαγή που προκύπτει από την οικονομική ανάπτυξη, τη βιομηχανοποίηση και την αστικοποίηση έχει επιφέρει βαθιές επιπτώσεις στη δομή των κοινοτήτων, στη λειτουργία των οικογενειών, στην ασθένεια και στην αναπηρία. Η νεανική παραβατικότητα, η βία, τα εργατικά ατυχήματα, όπως και τα τροχαία ατυχήματα έχουν αυξηθεί.
Συνοδευτικές αλλαγές στον τρόπο ζωής (συμπεριλαμβανομένης της κακής διατροφής, της έλλειψης άσκησης και της κατάχρησης ουσιών) συνιστούν κίνδυνο για την υγεία. Η κατάχρηση αλκοόλ και τα ναρκωτικά, βλάπτουν σοβαρά την υγεία, σωματική και ψυχική, και μειώνουν την κοινωνικοοικονομική παραγωγικότητα των ατόμων και των κοινοτήτων.
Παλαιές ασθένειες ερευνώνται και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, νέες ασθένειες προκύπτουν, προκαλώντας τις δυνατότητες της Επιστήμης. Και πέραν αυτών οι πόλεμοι, η πείνα και οι φυσικές καταστροφές απειλούν την υγεία και την λειτουργική ικανότητα των ανθρώπων, αλλά και την ίδια τη ζωή τους.
Στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ,
Ορίσαμε ως Υγεία την κατάσταση πλήρους φυσικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας, σε αρμονική ισορροπία – ατομικά και συλλογικά – με το Περιβάλλον.
Ορίσαμε ως Ποιότητα παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας και Αποκατάστασης το σύνολο των χαρακτηριστικών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και ικανοποιούν στο έπακρο τις προσδοκίες του πλήρως και αντικειμενικά ενημερωμένου Ασθενούς – Πολίτη με κατοχυρωμένα νομικά, συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ορίσαμε ως Ποιότητα Ζωής την υποκειμενική αίσθηση πληρότητας και ασφάλειας, την ικανοποίηση και την απόλαυση που δημιουργεί στον άνθρωπο η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, δηλαδή συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες παραγωγής των υλικών συνθηκών διαβίωσης, αναπαραγωγής και πολιτισμού.
Η Δι-επιστημονική ομάδα Αποκατάστασης μεριμνά για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, αφουγκράζεται τις ανάγκες του και στοχεύει στην συνεχή βελτίωση της καθημερινότητας του. Εκτός όμως από τον ασθενή, φροντίζουμε και το οικογενειακό περιβάλλον του, θέλοντας να τονίσουμε την σπουδαιότητα της ολικής προσέγγισης στον πάσχοντα, που τον αντιμετωπίζουμε, όχι μόνον εξατομικευμένα ως ψυχοσωματική ολότητα, αλλά και ως μέλος της οικογένειάς του και της κοινωνίας.
Οι παγκόσμιες ημέρες καθιερώνονται για να μας θυμίζουν κάτι το ξεχωριστό.
Στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ βιώνουμε καθημερινά την Παγκόσμια Ημέρα του Ασθενούς, έχοντας ως επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον Ασθενή, παρέχοντάς του αδιάλειπτα την δέουσα, αποτελεσματική, αμερόληπτη και ασφαλή φροντίδα, βασισμένη στις πραγματικές του ανάγκες, χωρίς κοινωνικές ή άλλου τύπου διακρίσεις.
Στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ τιμούμε τον ασθενή, κάνοντας γι᾽αυτόν ό,τι είναι αναγκαίο και όχι ό,τι θεωρείται εφικτό. Κάνουμε για τους ασθενείς μας ό,τι θα κάναμε για την οικογένειά μας.