Cool Timeline

1993
1993

1993

1993
Υλοποιείται  το βασικό νομικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Αποκατάστασης  στη χώρα μας  σε προσαρμογή των οδηγιών της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Στόχος, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη σύγχρονων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και προστασίας, μέσα από οργανωμένες, αυτοτελείς Μονάδες Αποθεραπείας και Αποκατάστασης. Όμως η στάση της κοινωνίας απέναντι στην αναπηρία ήταν εχθρική, υπήρχε παντελής απουσία σχεδιασμού, στόχων, υπηρεσιών, δομών και υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό ξεκινά το 1994  ο σχεδιασμός της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ, του πρώτου οργανωμένου , θεσμικά και επιστημονικά, Κέντρου Αποκατάστασης στη χώρα μας.
1995
1995

1995

1995
Ιδρύεται η ΑΝΑΠΛΑΣΗ, σε μια εποχή που  η λέξη «αποκατάσταση» παρέπεμπε σε ερμηνεία οικονομική («αποζημίωση»), νομική («απόδοση δικαιωμάτων σε πρόσωπο που τα στερήθηκε») και κοινωνική («γάμος», εξασφάλιση όρων ικανοποιητικής διαβίωσης σε πληγέντες, αναξιοπαθούντες και ακτήμονες»), ενώ η ιατρική έννοια της αποκατάστασης περιοριζόταν στην απεξάρτηση χρηστών εθισμένων σε ουσίες.
1996
1996

1996

1996
Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ξεκινά τη λειτουργία της  στο Χαλάνδρι Αττικής. Εισάγει τον θεσμό της Ημερήσιας Νοσηλείας, μία κλινική καινοτομία που διαχωρίζει  την Αποκατάσταση από τις προνοιακές δομές της χρόνιας νοσηλείας και του εγκλεισμού των ασθενών ΑΜΕΑ σε ιδρύματα. Εισάγει το θεσμό της Διεπιστημονικής Ομάδας Αποκατάστασης και τις   συνδυασμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις (θεραπευτές διαφορετικών ειδικοτήτων ταυτόχρονα και παράλληλα παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης στον ίδιο ασθενή).
1997
1997

1997

1997
Παγκόσμια Προβολή της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ από το CNN: «Ένα μοναδικό Κέντρο Αποκατάστασης στην Αθήνα, δίνει στους ασθενείς με Νευρομυϊκά προβλήματα, μία νέα πνοή Ζωής».
1999
1999

1999

1999
Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ στηρίζει οικονομικά  και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες αποκατάστασης στους πληγέντες από το μεγάλο σεισμό της Αθήνας. Για την έμπρακτη συμπαράστασή της, δέχεται ευχαριστήρια επιστολή από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.
2000
2000

2000

2000
Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ είναι ο πρώτος φορέας υγείας στη χώρα μας και το πρώτο Κέντρο Αποκατάστασης στην Ευρώπη, που πιστοποιείται κατά ISO 9001 για το σύνολο των υπηρεσιών της «company – wide» και δη από τον Εθνικό Φορέα Πιστοποίησης Συστημάτων Ποιότητας της Γερμανίας, DQS.
2002
2002

2002

2002
Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ γίνεται και επίσημα μέγας χορηγός της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες και του  Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών. Η Ομάδα Αποκατάστασης της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ στηρίζει  τους  παραολυμπιονίκες που διέπρεψαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Παρασκευή Καντζά,  Ανθή Καραγιάννη, Γιάννης Κωστάκης,  Θανάσης Μπαράκας, Σίμος Παλσανιτίδης, Ελένη Σαμαριτάκη, Γρηγόρης Πολυχρονίδης είναι μερικοί από τους αθλητές που αγκαλιάζει η ΑΝΑΠΛΑΣΗ και που γράφουν την ιστορία του  παραολυμπιακού κινήματος .
2003
2003

2003

2003
Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ υπογράφει για πρώτη φορά συμβάσεις για παροχή υπηρεσιών ημερήσιας νοσηλείας με το ασφαλιστικό ταμείο του ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ και λίγο αργότερα με το ασφαλιστικό ταμείο ΙΚΑ. Έτσι, οι ασθενείς μπορούν να απολαύσουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες αποκατάστασης στη Ελλάδα, με την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα μειώνεται η οικονομική αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων για υπηρεσίες αποκατάστασης στο εξωτερικό. Το σύνθημα της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ είναι: «Κανείς ασθενής στο εξωτερικό, για υπηρεσίες υγείας και αποκατάστασης»!
2007
2007

2007

2007
Ιδρύεται η νέα ΑΝΑΠΛΑΣΗ. Αποτέλεσε στρατηγική επιλογή η θέση της νέας ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ στο κέντρο του Νομού Αττικής, στην καρδιά του κοινωνικού ιστού, με πράσινο και ανοιχτούς χώρους, κοντά σε μεγάλο Νοσοκομείο («Γενικό Νοσοκομείο Κωνσταντοπούλειο – Αγ. Όλγα»).  Η νέα ΑΝΑΠΛΑΣΗ απέχει λιγότερο από δύο χιλιόμετρα από την Αττική Οδό (έξοδος Ηρακλείου, έξοδος Κύμης) και Εθνική Οδό (έξοδος Νέας Φιλαδέλφειας). Είναι απρόσκοπτα προσβάσιμη από όλους τους κεντρικούς οδικούς άξονες (Λεωφόρος Κηφισίας, Λεωφόρος Γαλατσίου, Λεωφόρος Δεκελείας, Λεωφόρος Ηρακλείου) και καλύπτεται συγκοινωνιακά από ΟΑΣΑ (στάση «Αγία Όλγα») και ΗΣΑΠ (σταθμός «Νέα Ιωνία»). Η κατασκευή του υπερσύγχρονου κτιρίου, σχεδιασμένου και προορισμένου για μάχιμη αποκατάσταση υψηλού επιπέδου, ξεκινά με γρήγορους ρυθμούς.
2008
2008

2008

2008
Η νέα ΑΝΑΠΛΑΣΗ ξεκινά τη λειτουργία της στην Νέα Ιωνία. Για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο, στον τομέα Υγείας και Αποκατάστασης, όλες οι κατηγορίες υπηρεσιών αποκατάστασης παρέχονται από τον ίδιο φορέα. Στους ασθενείς που πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού, ερειστικού και αναπνευστικού συστήματος και έχουν ανάγκη αποθεραπείας και αποκατάστασης, δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στην κλειστή νοσηλεία και στην ημερήσια νοσηλεία. Παράλληλα, άτομα με χρόνια κινητικά προβλήματα μπορούν να απολαύσουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας, ανάλογα με τις ανάγκες τους, κατά την παραμονή τους στις ειδικές εγκαταστάσεις του Κέντρου. Επιπλέον, υπηρεσίες αποκατάστασης παρέχονται τόσο ενδονοσοκομειακά, σε συνεργασία με Νοσηλευτικά Ιδρύματα, όσο και κατ’ οίκον, εφόσον το επιθυμεί ο ασθενής.
2010
2010

2010

2010
Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ συγκινεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: Για πρώτη φορά μια διαδραστική θεατρική παράσταση υψηλού επιπέδου φιλοξενείται σε Κέντρο Αποκατάστασης, στο πλαίσιο της κοινωνικής παρέμβασης της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ για την αντιμετώπιση της μόνιμης ή παροδικής περιθωριοποίησης ασθενών που πάσχουν από μόνιμη ή παροδική ανικανότητα. Είναι η αρχή για πολλές ακόμα εκδηλώσεις – κοινωνικές παρεμβάσεις, με τις οποίες οι πάσχοντες συμμετέχουν σε πράξεις πολιτισμού.
2012
2012

2012

2012
Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα για τον Εγκέφαλο και τη Σπονδυλική Στήλη, παρεμβαίνει κοινωνικά με αφορμή την πασχαλινή έξοδο. Στόχος η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Ο τίτλος των ενημερωτικών φυλλαδίων που μοιράζονται στα διόδια είναι: «Τσουγκρίστε αυγά, όχι αυτοκίνητα». Η παρέμβαση αυτή θα βρει πολλούς οπαδούς και μιμητές.
2016
2016

2016

2016
Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ εισάγει στην Αποκατάσταση το NTMS: Πρόκειται για μία επαναστατική τεχνολογία, με την οποία πραγματοποιείται χαρτογράφηση συγκεκριμένων εγκεφαλικών κέντρων, καθώς και νευροτροποποίηση, με στόχο την προστασία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια  νευροχειρουργικών επεμβάσεων και τη θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από Κατάθλιψη. Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ συνεργάζεται με διεθνείς φορείς υγείας, για την ανάδειξη της  αποτελεσματικότητας του NTMS σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά και χρόνιο πόνο, επιληψία, νόσο Parkinson, και  σκλήρυνση κατά πλάκας.