Της Κανέλλας Φωτοπούλου
Κοινωνικής Λειτουργού
ΚΑΑ – ΑΝΑΠΛΑΣΗ
Η 15η Ιουνίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης ηλικιωμένων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με την κακοποίηση που υφίστανται οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας μέσα στο σπίτι τους, από τους υπεύθυνους για την φροντίδα τους (συνοδούς-φροντιστές-συζύγους-παιδιά).
Η κακοποίηση έχει πολλές μορφές:
- Σωματική (χρήση βίας για σκοπούς απειλής ή πρόκλησης πόνου)
- Ψυχολογική (λεκτικές απειλές, απόρριψη, υποτιμητική συμπεριφορά με σκοπό να προκαλέσει πόνο και καταπόνηση σε ηλικιωμένο).
- Οικονομική (κλοπή, απάτη, κατάχρηση για επίτευξη ελέγχου επί των χρημάτων ή της περιουσίας ηλικιωμένου}.
- Εγκατάλειψη-παραμέληση (η άρνηση και η εγκατάλειψη αδύναμου και ευάλωτου ηλικιωμένου αναφορικά με κάλυψη σωματικών και συναισθηματικών του αναγκών).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) ένας στους έξι ηλικιωμένους έχει υποστεί κακοποίηση, με περισσότερα θύματα τις ηλικιωμένες γυναίκες. Μάλιστα, τα φαινόμενα κακοποίησης αυξήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας του Covid-19.
Ως παράγοντες κινδύνου κακομεταχείρισης ηλικιωμένων, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., είναι η κοινωνική απομόνωση, η ύπαρξη φυσικής ή γνωστικής δυσλειτουργίας π.χ. άνοια και η εξάρτηση από τους υπεύθυνους για τη φροντίδα τους .
Το γεγονός ότι τα ποσοστά ηλικιωμένων αυξάνονται και υπολογίζοντας ότι στα επόμενα χρόνια οι άνω των εξήντα ετών θα υπερδιπλασιαστούν, δείχνει ακόμα περισσότερο πόσο σοβαρό είναι το φαινόμενο, επομένως είναι κρίσιμη η πρόληψη, η ενωρίς διαπίστωση, και η αποτελεσματική αντιμετώπισή του.
Λόγω του μεγάλου ποσοστού κακοποίησης ηλικιωμένων, έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου στην κοινότητα τα τελευταία χρόνια. Γίνονται καμπάνιες ευαισθητοποίησης, υπάρχουν δωρεάν γραμμές υποστηρικτικής και συμβουλευτικής αλλά και καταγγελιών, με αφορμή την παιδική κακοποίηση, έχει γίνει πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο πρόσληψης προσωπικού σε προνοιακές δομές διαμονής ηλικιωμένων, όπως Κ.Α.Π.Η, οίκοι ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης κτλ, με αφορμή την παιδική κακοποίηση. Καθιερώθηκε πλέον ως απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόσληψη, ακόμα και για την έναρξη συνεργασίας, η προσκόμιση λευκού ποινικού μητρώου. Επίσης, σύμφωνα με τον Ν.4921/2022,ορίζεται υπεύθυνος ωφελούμενων, που συνήθως είναι κοινωνικός λειτουργός ή ψυχολόγος, με σκοπό να προλαμβάνει αλλά και να διαχειρίζεται περιστατικά κακοποίησης.
Στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ, όχι μικρό ποσοστό ασθενών της ανήκουν στην Τρίτη ηλικία. Το γεγονός ότι έρχονται για αποκατάσταση μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας, που τους δημιουργούν μόνιμη ή παροδική λειτουργική ανικανότητα, τους καθιστά ακόμα πιο ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα.
Στα 30 χρόνια λειτουργίας της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ, από της ιδρύσεώς της έως σήμερα, ο σεβασμός και η και η αγάπη προς όλους τους ασθενείς μας, ιδίως για τους ηλικιωμένους, και ακόμα περισσότερο για αυτούς που δεν μπορούν να φροντίζουν τους εαυτούς τους, είναι αναπόσπαστα στοιχεία της προσωπικότητας των ανθρώπων της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ.
Για την πρόληψη κάθε φαινομένου κακοποίησης, η ΑΝΑΠΛΑΣΗ, πέραν από το ότι συμμορφώνεται πάντοτε με την εκάστοτε νομοθεσία, φρόντισε να στελεχώσει τις υπηρεσίες της με εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει όχι μόνον κατάρτιση, εμπειρία, γνώση, αλλά και αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη, ενσυναίσθηση και αίσθημα αλληλεγγύης.
Οι Άνθρωποι της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ, θέλοντας να προλάβουν μελλοντικές κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος ηλικιωμένου, διαθέτουν χρόνο με τον ασθενή, προκειμένου να αφουγκραστούν ακόμα και τους πιο ενδόμυχους φόβους του. Παράλληλα, προσεγγίζοντας το οικογενειακό ή στενό κοινωνικό περιβάλλον του ασθενούς, επιχειρούν, όχι μόνον να εκμαιεύσουν αρνητικές συμπεριφορές, αλλά και να βοηθήσουν στην ψυχολογική αποφόρτιση της οικογένειας, που πολλές φορές συμβάλλει στην ομαλή συμπόρευση με τον ασθενή και στην θετικότερη έκβαση της αποκατάστασής του.
Εξάλλου, στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ λειτουργούν υποστηρικτικές ομάδες για τους εργαζόμενους με σκοπό την αντιμετώπιση του burn out (σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης), αποτρέποντας έτσι την εξάντληση των εργαζομένων και βοηθώντας τους μέσω της ψυχολογικής αποφόρτισης, να προσφέρουν συναισθηματικά στον μέγιστο βαθμό στους αποδέκτες των υπηρεσιών τους.
Στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ, ακολουθώντας τη σοφή λαϊκή ρήση «εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα έρθεις», στεκόμαστε δίπλα στον ηλικιωμένο και τιμάμε τα γηρατειά. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε το καλύτερο υποστηρικτικό περιβάλλον για τους ασθενείς μας, ιδίως για τους ηλικιωμένους.
Οι άνθρωποι της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ γνωρίζουν ότι το αίσθημα της αξιοπρέπειας είναι σημαντικό στοιχείο της ποιότητας ζωής των ασθενών μας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο σεβασμός προς τους ηλικιωμένους είναι δείγμα πολιτισμού και εμείς έχουμε αποδείξει ότι τους φροντίζουμε, τους νοιαζόμαστε και τους συμπαραστεκόμαστε.
Κάνουμε για τους ασθενείς μας ότι θα κάναμε για την οικογένεια μας.