Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ
Κλινικές Καινοτομίες | Ανάπλαση
Ανάπλαση |
Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης

Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως 15 & Μυριοφύτου (πρώην Αντλιοστασίου)
Ν. Ιωνία

τηλphone 210 270 2800
mailmail

ΝΕΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ

 *Απόσπασμα άρθρου του Χρήστου Γεωργόπουλου που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ("Επί ίσοις όροις" 8-5-2010)

Όταν πριν από 15 χρόνια ξεκίνησε τη λειτουργία της στο Χαλάνδρι η ΑΝΑΠΛΑΣΗ, το πρώτο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης στη χώρα μας, η λέξη «αποκατάσταση» παρέπεμπε σε ερμηνεία οικονομική («αποζημίωση»), νομική («απόδοση δικαιωμάτων σε πρόσωπο που τα στερήθηκε») και κοινωνική («γάμος», εξασφάλιση όρων ικανοποιητικής διαβίωσης σε πληγέντες, αναξιοπαθούντες και ακτήμονες»), ενώ η ιατρική έννοια της αποκατάστασης περιοριζόταν στην απεξάρτηση χρηστών εθισμένων σε ουσίες.

Το έτος 1992 ξεκίνησε να υιοθετείται από τη χώρα μας, προς συμμόρφωσή της με τις οδηγίες της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ένα κοινό νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 2072/1992, ΠΔ 392/1993) για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη σύγχρονων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και προστασίας, μέσα από οργανωμένες, αυτοτελείς Μονάδες Αποθεραπείας και Αποκατάστασης. Όμως η στάση της κοινωνίας απέναντι στην αναπηρία ήταν εχθρική, υπήρχε παντελής απουσία σχεδιασμού, στόχων, υπηρεσιών, δομών και υποδομών.

Από τότε μέχρι σήμερα …κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι…

Μέσα στα πρώτα δεκαπέντε χρόνια της ύπαρξής της η ΑΝΑΠΛΑΣΗ πέτυχε

α. Να συγκροτήσει την Δομή της Αποκατάστασης, να καταγράψει τη Διαδικασία της (είδος και στόχοι Υπηρεσιών, Ομάδα Αποκατάστασης και λειτουργία της), να αποδείξει και να αναδείξει την Αποτελεσματικότητά της.
β. Να προσδιορίσει δείκτες και στηριχθεί πάνω σ’ αυτούς για να επεξεργάζεται στατιστικά σημαντικά στοιχεία, που προκύπτουν από την «Έρευνα για την Ικανοποίηση των Ασθενών».

Έτσι, όρισε ως

α) Υγεία, την κατάσταση πλήρους φυσικής, ψυχικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας, σε αρμονική ισορροπία – ατομικά και συλλογικά - με το Περιβάλλον.
β) Ποιότητα παρεχομένων Υπηρεσιών Υγείας και Αποκατάστασης, το σύνολο των χαρακτηριστικών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και ικανοποιούν στο έπακρο τις προσδοκίες του πλήρως και αντικειμενικά ενημερωμένου Ασθενούς - Πολίτη με κατοχυρωμένα νομικά, συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα.
γ) Ποιότητα Ζωής, την υποκειμενική αίσθηση πληρότητας και ασφάλειας, την ικανοποίηση και την απόλαυση που δημιουργεί στον άνθρωπο η συμμετοχή του σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.
δ) Υπηρεσίες Αποκατάστασης το σύνολο των διαγνωστικών προσεγγίσεων και θεραπευτικών παρεμβάσεων, προς τον πάσχοντα και την οικογένειά του, που πραγματοποιούνται, με άρτια συνοχή, τακτική επικοινωνία, συντονισμό και μεθοδικότητα από την Ομάδα Αποκατάστασης (Φυσίατροι, Ιατροί άλλων ειδικοτήτων, Φυσικοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Νευροψυχολόγοι, Ψυχοπαθολόγοι – Κλινικοί Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί και Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Κατάρτισης), με στόχο τη διασφάλιση ποιότητας ζωής για τον ασθενή και την οικογένειά του, την εξασφάλιση αυτόνομης διαβίωσης για τον ασθενή και, τέλος, την προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη του πάσχοντος.

Το αποτέλεσμα που εξασφαλίζει η ενιαία και ολιστική προσέγγιση της Ομάδας Αποκατάστασης μέσα από την κλινική εκτίμηση και λειτουργική αξιολόγηση του πάσχοντος, τον προσδιορισμό των στόχων, την θεραπευτική παρέμβαση της Ομάδας, την αποτίμηση της θεραπευτικής πορείας και την επανάληψη της ανωτέρω διαδικασίας είναι άμεσο και πολλαπλασίως υψηλότερο ποιοτικά, από το αποτέλεσμα που προκύπτει από το απλό άθροισμα μεμονωμένων και αποσπασματικών θεραπευτικών παρεμβάσεων (φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία κ.λ.π.).

α. Να εφαρμόσει μια πολιτική προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών, προσιτών σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, δίνοντας για εννέα ολόκληρα χρόνια, μόνη της, το δικό της αγώνα, ώστε να υλοποιηθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για το ειδικό νοσήλιο, που επιτρέπει την κάλυψη των υπηρεσιών αποκατάστασης από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
β. Να συνδράμει στη βελτίωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής πλέον των 7.000 ασθενών με μόνιμη ή παροδική κινητική ανικανότητα και/ή ψυχονοητική διαταραχή, ταράζοντας τα «λιμνάζοντα ύδατα» της Ελληνικής Αποκατάστασης και θέτοντας φραγμό στην αναγκαστική και κατευθυνόμενη μετανάστευση των ασθενών στο εξωτερικό για παροχή υπηρεσιών Αποκατάστασης.
γ. Να δώσει μια νέα διάσταση στην ενασχόληση των πασχόντων με τον αθλητισμό, ως πολιτιστική δραστηριότητα που εντάσσεται στην γενικότερη συμμετοχή τους στις συλλογικές διαδικασίες παραγωγής των υλικών συνθηκών διαβίωσης, αναπαραγωγής και πολιτισμού. Στους Παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας εφάρμοσε την εμπειρία και την τεχνογνωσία της για να παράσχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε ανθρώπους, για τους οποίους η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι κάτι περισσότερο από «διάθεση ελευθέρου χρόνου». Προσέφερε στους πρωταθλητές μας, σωματική, ψυχολογική και κοινωνική πλαισίωση και υποστήριξη, προάγοντας και υλοποιώντας το ιατροκοινωνικό πρότυπο που εφαρμόζει από την ίδρυσή της. Έκτοτε ενισχύει την προσπάθεια, όχι μόνον των Ελλήνων Παραολυμπιονικών, όντας ο Μέγας Χορηγός Υγείας του Συλλόγου τους, αλλά και των νέων ταλαντούχων αθλητών, που, παρά τους φυσικούς και κοινωνικούς φραγμούς αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ενεργούς, κοινωνικά χειραφετημένους και απελευθερωμένους Πολίτες, με κατοχυρωμένα νομικά, συνταγματικά και ανθρώπινα Δικαιώματα.
δ. Να εισάγει, αναπτύσσοντας και προάγοντας το Ιατρο-κοινωνικό Πρότυπο στην Υγεία και Αποκατάσταση, μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα καινοτομία, το θεσμό της Ημερήσιας Νοσηλείας: Ο ασθενής μετά το πέρας της θεραπευτικής συνεδρίας επιστρέφει στο σπίτι του ή την εργασία του, εφαρμόζοντας ό,τι διδάσκεται στο Κέντρο παραμένοντας έτσι, εσαεί κοινωνικοποιημένος.

Σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας ένα μοναδικό Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας, για το οποίο πιστοποιήθηκε από τον Εθνικό φορέα πιστοποίησης συστημάτων διαχείρισης ποιότητας της Γερμανίας, καθόρισε υψηλές απαιτήσεις και χρησιμοποιεί αυστηρά κριτήρια επιλογής του ανθρώπινου δυναμικού της, αξιολογώντας το τακτικά, εκπαιδεύοντάς το συνεχώς, ενθαρρύνοντας τις πρωτοβουλίες του και παρέχοντάς του κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητάς του.

Έτσι το Ιατρικό, θεραπευτικό και Διοικητικό προσωπικό, συμμετέχει ενεργά και συνειδητά στις κοινωνικές και επιστημονικές παρεμβάσεις της και ενστερνίζεται το Όραμά της.

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ανέδειξε μοναδικά την κοινωνική διάσταση της Αποκατάστασης (πέραν της κλινικής της διάστασης) στο μέτρο που η εργασιακή-επαγγελματική αποκατάσταση των πασχόντων διασφαλίζει τη συμμετοχή τους στις συλλογικές διαδικασίες παραγωγής των υλικών συνθηκών διαβίωσης, αναπαραγωγής και πολιτισμού.

Το 2008 υλοποιήθηκε το επόμενο βήμα: Ξεκίνησε η λειτουργία μιας μοναδικής, διεθνώς πρότυπης, ενιαίας και ολοκληρωμένης Δομής Αποκατάστασης, εθνικής εμβέλειας, στην καρδιά της πόλης, στον πυρήνα του κοινωνικού ιστού, προσβάσιμης από τους δύο κυριότερους οδικούς άξονες (εθνική οδό, αττική οδό) και από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο, στον τομέα Υγείας και Αποκατάστασης, όλες οι κατηγορίες υπηρεσιών αποκατάστασης παρέχονται από τον ίδιο φορέα. Στους ασθενείς που πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού, ερειστικού και αναπνευστικού συστήματος και έχουν ανάγκη αποθεραπείας και αποκατάστασης, δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στην κλειστή νοσηλεία και στην ημερήσια νοσηλεία.

Παράλληλα, άτομα με χρόνια κινητικά προβλήματα μπορούν να απολαύσουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας, ανάλογα με τις ανάγκες τους, κατά την παραμονή τους στις ειδικές εγκαταστάσεις του Κέντρου.

Επιπλέον, υπηρεσίες αποκατάστασης παρέχονται τόσο ενδονοσοκομειακά, σε συνεργασία με Νοσηλευτικά Ιδρύματα, όσο και κατ’ οίκον, εφόσον το επιθυμεί ο ασθενής.

Οι υπηρεσίες αυτές καλύπτονται από όλους τους (δημόσιους και ιδιωτικούς) ασφαλιστικούς φορείς.

Στη νέα αυτή Δομή, προορισμένη εξαρχής για Αποκατάσταση, δεν υπήρξε συμβιβασμός ή έκπτωση ως προς την ποιότητα Στόχος της είναι να βοηθήσει τον πάσχοντα να υπερβεί τους φυσικούς φραγμούς, από την μόνιμη ή παροδική ανικανότητά του και τους κοινωνικούς φραγμούς που δημιουργεί η αναπηρία του.

Παράλληλα στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ αναπτύσσεται ένα μοναδικό ασθενοκεντρικό μοντέλο λειτουργίας, το οποίο προωθείται διεθνώς, μέσα από άρθρα και επιστημονικές ανακοινώσεις της Ομάδας Αποκατάστασης:

Διευρύνεται η ομάδα αποκατάστασης, από Δι-επιστημονική σε Υπερ-τομεακή, απαρτιώνοντάς την σε ανώτατο επίπεδο, ενσωματώνεται δηλαδή σ’ αυτήν, όχι μόνον οι επιστήμονες του τομέα Φυσικών Ιατρικών Θεραπειών και Ψυχοκοινωνικών Υπηρεσιών, αλλά και όλοι όσοι εργάζονται στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ, ανεξαρτήτως τομέα, τμήματος, θέσης και ειδικότητας.

Έτσι, ο ασθενής βιώνει τη συμπεριφορά – πρότυπο και γίνεται μέλος μιας ομάδας, ενός οργανισμού, μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών με συνεχώς αναπτυσσόμενη αμφίδρομη ρέουσα επικοινωνία, αυτενέργεια, συλλογικότητα, συντροφικότητα και αλληλεγγύη.

Όντας ο ασθενής το επίκεντρο, δεν αντιμετωπίζεται αφ’ υψηλού ή με οίκτο, ως Άτομο με Έλλειμμα Ανεξαρτησίας, κάτω από επιχρίσματα του τύπου «άτομο με ειδικές ανάγκες», ή «άτομο με ειδικές ικανότητες», αλλά με ανθρωπισμό και επιστημοσύνη, ως ισότιμος πολίτης.

Μέσα σ’ αυτή την μάχιμη Δομή ο ασθενής δεν «σταθμεύει» για να παραμείνει αδρανής και λησμονημένος από την οικογένειά του και τον κοινωνικό του περίγυρο, διατηρώντας απλώς τις ζωτικές του λειτουργίες. Η δράση της Υπερ-τομεακής Ομάδας Αποκατάστασης υλοποιείται με σύνθημα «Κάνουμε για τον ασθενή, ό,τι είναι αναγκαίο και όχι ό,τι θεωρείται εφικτό» και στόχο τη διασφάλιση ποιότητας στη ζωή του και την εξασφάλιση αυτόνομης διαβίωσης.

Το εξιτήριό του επιβεβαιώνει, όχι μόνον την ολοκλήρωση της θεραπείας του, αλλά και την πιστοποίηση της δυνατότητάς του να διεκδικεί το δικαίωμα συμμετοχής του στην εργασία, την οικογενειακή και κοινωνική ζωή, να διαχειρίζεται αυτοβούλως και να διαθέτει ελεύθερα το πλεόνασμα ανεξαρτησίας που αποκτά, για να συμβάλλει και ο ίδιος με τη σειρά του στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ της κοινωνίας μας.*

*Απόσπασμα άρθρου του Χρήστου Γεωργόπουλου που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ("Επί ίσοις όροις" 8-5-2010)

Share |