Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ
Anaplasi Συχνές Ερωτήσεις
FAQ

5 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΝΟΣΗΛΙΟ ΕΟΠΥΥ
eoppy0
eoppy1
eoppy2
eoppy3
eoppy4
eoppy5


Ανάπλαση |
Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης

Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως 15 & Μυριοφύτου (πρώην Αντλιοστασίου)
Ν. Ιωνία

τηλphone 210 270 2800
mailmail

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ - ΕΙΔΙΚΟ ΝΟΣΗΛΙΟ

Ποιες παθήσεις καλύπτει το ασφαλιστικό μου ταμείο και με πόσες συνεδρίες ημερήσιας νοσηλείας;

Ο νόμος περιλαμβάνει δύο κατηγορίες παθήσεων για αποκατάσταση με βάση τη βαρύτητά τους, παθήσεις μέσου σταδίου και παθήσεις προχωρημένου σταδίου. Αυτές οι κατηγορίες καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τα ασφαλιστικά ταμεία.
 • Παθήσεις Μέσου Σταδίου (καλύπτονται 60 συνεδρίες το χρόνο και για δύο χρόνια):
  • Παθήσεις Εξωπυραμιδικού Συστήματος
  • Μυοπάθειες – Μυασθένειες
  • Νόσοι του Περιφερικού Κινητικού Νευρώνα (πολιομυελίτιδα κ.λ.π.)
  • Ορθοπεδικές παθήσεις στο μετεγχειρητικό στάδιο, αφού προηγηθεί φυσικοθεραπεία η οποία δεν κρίνεται αποτελεσματική για την αποκατάστασή τους
  • Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, μόνον σε περίπτωση λειτουργικής έκπτωσης των αρθρώσεων και μυϊκών ομάδων
  • Μη ειδικές ρευματοπάθειες (σ. Reiter, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα κ.λ.π.)
  • Αλγονευροδυστροφίες (RSD – συμπαθητική αντανακλαστική δυστροφία κ.λ.π.)
 • Παθήσεις Προχωρημένου Σταδίου (καλύπτονται 80 συνεδρίες το χρόνο και για δύο χρόνια):
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
  • Εγκεφαλική παράλυση (παιδιά και ενήλικες)
  • Παραπληγία
  • Τετραπληγία
  • Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
  • Πολυριζονευρίτιδα (σ. Guillain Barre κ.λ.π.)
  • Εκφυλιστικές παθήσεις ΚΝΣ (οικογενής σπαστική τετραπληγία, περονιαία μυϊκή ατροφία, κληρονομική παρεγκεφαλιδική αταξία).

Μπορώ να ξεκινήσω θεραπεία αποκατάστασης με ημερήσια νοσηλεία στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ, χωρίς να έχει προηγηθεί κλειστή νοσηλεία για αποκατάσταση;

Φυσικά. Δεν αποτελεί - ούτε από τον νόμο, αλλά ούτε και από την ιατρική επιστήμη - απαραίτητη προϋπόθεση για την ημερήσια νοσηλεία, να έχει προηγηθεί κλειστή νοσηλεία για αποκατάσταση. Ειδικότερα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, και ο νέος Κανονισμός προβλέπει την θεραπεία αποκατάστασης με ημερήσια νοσηλεία χωρίς να έχει προηγηθεί κλειστή νοσηλεία για αποκατάσταση.

Μπορώ να ξεκινήσω θεραπεία αποκατάστασης ημερήσιας νοσηλείας μετά από κλειστή νοσηλεία με τον ΕΟΠΥΥ και με τί χρονική διάρκεια;

Για τους ασΓια τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Κέντρο Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας υπάρχει ειδική αναφορά στον νέο Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ. Αν νοσηλεύεστε ως εσωτερικός ασθενής για αποκατάσταση και δεν χρειάζεστε περαιτέρω κλειστή νοσηλεία, μπορείτε να συνεχίσετε ως εξωτερικός ασθενής (ημερήσια νοσηλεία), εφόσον αυτό εκτιμά ο θεράπων ιατρός σας και ο επιστημονικός διευθυντής του ΚΑΑ Κλειστής Νοσηλείας και εφόσον υπάρχει αιτιολογημένη αδυναμία αντιμετώπισης της παθήσεώς σας με απλές φυσικοθεραπείες. Με βάση αυτή τη διαδικασία, ο συνολικός χρόνος κλειστής και ημερήσιας νοσηλείας σε Κέντρο Αποκατάστασης ορίζεται σε έξι (6) μήνες από την έναρξη της κλειστής νοσηλείας στο Κέντρο. Μετά το εξάμηνο, μπορείτε να συνεχίσετε την ημερήσια νοσηλεία σας σε Κέντρο Αποκατάστασης με απόφαση του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου για ένα χρόνο.
Η συνολική διάρκεια των θεραπειών κλειστής και ημερήσιας νοσηλείας σε Κέντρο Αποκατάστασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο χρόνια .

Υπάρχουν κατηγορίες παθήσεων για τις οποίες υφίστανται περιορισμοί;

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ, οι ασθενείς που πάσχουν από Χρόνια νευρολογικά νοσήματα που έχουν εκδηλώσει μικτές νευρολογικές βλάβες/δυσλειτουργίες και χρόνια μυοσκελετικά νοσήματα όπως:
 • Εκφυλιστικά νοσήματα του κεντρικού νευρικού όπως εξωπυραμιδικές βλάβες (δυστονίες, νόσος Parkinson), νωτιαία παρεγκεφαλιδική αταξία, νόσοι του κεντρικού και περιφερικού κινητικού νευρώνα.
 • Υδροκεφαλία με φυσιολογική πίεση ΕΝΥ,
 • Χρόνιες εγκεφαλοπάθειες και εγκεφαλίτιδες
 • Χρόνιες νευροπάθειες (πολλαπλές μονονευροπάθειες ή πολύ νευροπάθειες)
 • Παθήσεις μυών όπως δυστροφίες, μυοπάθειες, αμυοτονίες
 • Νευροδερματικά σύνδρομα όπως νευρινωμάτωση, οζώδης σκλήρυνση,
 • Χρόνια απομυελινωτικά νοσήματα όπως πολλαπλή σκλήρυνση, χρόνια φλεγμονώδης πολυνευροπάθεια,
 • Παθήσεις του συνδετικού ιστού, με συμμετοχή του νευρικού συστήματος,
 • Γενετικά νοσήματα με συμμετοχή του νευρικού συστήματος.
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα και Σπονδυλοαρθρίτιδες,
 • Ακρωτηριασμός άκρου με τοποθέτηση πρόθεσης,
 • Πολυτραυματίες με νευρολογικά ελλείμματα.
μπορούν να έρθουν με την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ σε Κέντρο Αποκατάστασης Ημερήσιας Νοσηλείας, αρκεί να μην έχουν κάνει προηγουμένως και για ένα τρίμηνο μεμονωμένες θεραπείες και συγκεκριμένα φυσικοθεραπείες/εργοθεραπείες/ λογοθεραπείες.
Όσοι από τους ασθενείς αυτούς στην πορεία της νόσου εμφανίζουν κλινική επιδείνωση, σύμφωνα με αναλυτική γνωμάτευση θεράποντος ιατρού σχετικού με την πάθηση και θεώρηση από το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο, στην οποία να αιτιολογείται η αδυναμία να αντιμετωπιστεί με απλές πράξεις φυσικοθεραπείας και απαιτείται ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης, μπορούν, με ηλεκτρονική υποβολή γνωμάτευσης, να παραπέμπονται σε αποκατάσταση ως εξωτερικοί ασθενείς σε ΚΑΑ.

Τι περιλαμβάνει η ημερήσια νοσηλεία;

Οι θεραπευτικές συνεδρίες μπορεί να περιλαμβάνουν φυσικοθεραπεία, ή/και εργοθεραπεία, ή/και υδροθεραπεία (δινόλουτρα, παραφινόλουτρα, θερμά – ψυχρά επιθέματα) ή/και λογοθεραπεία, ή/και ψυχολογική υποστήριξη, ανάλογα με το είδος της πάθησης και τις θεραπευτικές ανάγκες του ασθενούς.
Κάθε πρόγραμμα αποκατάστασης είναι εξειδικευμένο και εξατομικευμένο, γιατί κάθε ασθενής είναι μοναδικός.

Η ειδική κινησιοθεραπεία στην θεραπευτική πισίνα καλύπτεται από το ειδικό νοσήλιο;

ΔΕΝ έχουν όλα τα Κέντρα Αποκατάστασης θεραπευτική πισίνα, γιατί είναι προαιρετική από τον νόμο για την ημερήσια νοσηλεία. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον νόμο, η ειδική κινησιοθεραπεία στη θεραπευτική πισίνα ΔΕΝ καλύπτεται από το ειδικό νοσήλιο.

Ποια διαδικασία θα ακολουθήσω για να έρθω στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ με ειδικό νοσήλιο και με την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ ή των άλλων ασφαλιστικών ταμείων;

Προηγείται φυσιατρική εκτίμηση από φυσίατρο ή από άλλον ειδικό ιατρό που μπορεί να γνωματεύσει για την ανάγκη για θεραπεία αποκατάστασης, ανάλογα με το είδος της πάθησης (π.χ. παθολόγος ή νευρολόγος, ή φυσίατρος για Αγγειακά Εγκεφαλικά, ορθοπεδικός για ορθοπεδικές παθήσεις κ.ο.κ.). Για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ η γνωμάτευση αυτή είναι ηλεκτρονική. Ο γιατρός σας θα πρέπει να συμπληρώσει όλα τα πεδία που απαιτούνται, προκειμένου να εγκριθεί η ημερήσια νοσηλεία. Στη συνέχεια θα πάτε αυτή την ηλεκτρονική γνωμάτευση σε ελεγκτή ιατρό του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα την εγκρίνει.
Μετά την έγκριση της ιατρικής γνωμάτευσης, έρχεστε στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ και, σε συνεννόηση με την Κοινωνική μας Λειτουργό, καθορίζονται οι ημέρες και ώρες των θεραπευτικών σας συνεδριών.

Ποια διαδικασία θα ακολουθήσω για να έρθω στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ με ειδικό νοσήλιο και με την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων που δεν ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ;

Η διαδικασία με τους ιατρούς είναι η ίδια. Αντί για ελεγκτές, κάποια ταμεία διαθέτουν επιτροπές, οι οποίες εγκρίνουν το περιεχόμενο της ιατρικής γνωμάτευσης, που μπορεί να είναι χειρόγραφη και όχι ηλεκτρονική.
Μετά την έγκριση, μπορείτε να έρθετε στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ και, σε συνεννόηση με την Κοινωνική μας Λειτουργό, καθορίζονται οι ημέρες και ώρες των θεραπευτικών σας συνεδριών.

Μπορώ να έρχομαι μόνος μου για ημερήσια νοσηλεία στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ; Χρειάζομαι συνοδό;

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ διαθέτει λεωφορείο μεταφοράς ΑΜΕΑ και ασθενοφόρο.
Εφόσον το επιθυμείτε και το επιτρέπει η κατάστασή σας, μπορείτε να προσέρχεστε με μεταφορικό μέσον της δικής σας επιλογής. Οι θεραπευτές μας αναλαμβάνουν την μεταφορά σας μέσα στους θεραπευτικούς χώρους της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ. Αν έρθετε με συνοδό και αυτός επιθυμεί να σας περιμένει για να φύγετε μαζί, θα παραμείνει στην αίθουσα αναμονής, απολαμβάνοντας τον καφέ του ή το αναψυκτικό του, ένα πρόχειρο φαγητό, μια περιήγηση στο Internet.

Πόσο διαρκεί η κάθε θεραπευτική συνεδρία;

Η διάρκεια κάθε θεραπευτικής συνεδρίας ποικίλει, ανάλογα με τον αριθμό των επιμέρους θεραπειών (φυσικοθεραπεία, ή/και εργοθεραπεία, ή/και λογοθεραπεία, ή/και ψυχολογική υποστήριξη) και τις αντοχές σας και καθορίζεται από τους γιατρούς μας σε συνεργασία με την Ομάδα Αποκατάστασης. Η κάθε θεραπευτική πράξη (φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία κλπ) διαρκεί οπωσδήποτε 30 λεπτά. Ανάμεσα στις κάθε επιμέρους θεραπείες, αλλά και κατά την διάρκεια της επιμέρους θεραπείας μπορεί να μεσολαβεί διάλειμμα, για να μην κουράζεστε και να παραμένετε συγκεντρωμένος στις απαιτήσεις του θεραπευτικού σας προγράμματος.
Share |