Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ
Ανάπλαση και Αθλητισμός
Ανάπλαση |
Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης

Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως 15 & Μυριοφύτου (πρώην Αντλιοστασίου)
Ν. Ιωνία

τηλphone 210 270 2800
mailmail

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ*

* Δημοσιεύθηκε στο Ένθετο " Healthy Way » της εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ (Δεκέμβριος 2004)

Ανάπλαση και Αθλητισμός 1 Από την πρώτη στιγμή της επιστροφής μου στην Ελλάδα (1993), έπειτα από πολυετή θητεία στα πλέον εξειδικευμένα Νευροχειρουργικά Κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής, δεν έπαψα να διακηρύσσω ότι « η Αναπηρία είναι νόσος κοινωνική».

Προσβάλλει την Ποιότητα ζωής, δηλαδή, την υποκειμενική αίσθηση πληρότητας και ασφάλειας, την ικανοποίηση και την απόλαυση που δημιουργεί στον Άνθρωπο η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Δεν υπάρχουν αναπηρίες, αλλά ανικανότητες, δηλαδή κινητικά ελλείμματα, αισθητηριακά ελλείμματα και ψυχονοητικές διαταραχές.

Δεν υπάρχουν ανάπηροι, αλλά Άτομα με Έλλειμμα Ανεξαρτησίας.

Το Σύνταγμά μας κατοχυρώνει μια σειρά από ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ορίζει ότι, πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας αποτελούν ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου και διασφαλίζει το δικαίωμα στην Υγεία. «Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας».

Ανάπλαση και Αθλητισμός 1 Η πραγματικότητα είναι διαφορετική:

* Υπάρχουν μόλις 200 Κλίνες Αποκατάστασης για όλη την Ελλάδα
* Υπάρχουν πάνω από 1.000.000 πάσχοντες σε όλη τη χώρα
* Μόλις το 15% των Δημοσίων Κτιρίων σε Εθνικό Επίπεδο είναι προσπελάσιμα από ΑΜΕΑ
* Δεν υπάρχει δυνατότητα για ανεξάρτητη διαβίωση.

Στοιχειώδης ανεξαρτησία και στοιχειώδης ποιότητα ζωής , που προκύπτουν από τις υπηρεσίες Αποκατάστασης, σημαίνουν συμμετοχή των πασχόντων στις συλλογικές διαδικασίες παραγωγής των υλικών συνθηκών διαβίωσης, αναπαραγωγής και πολιτισμού .

Μέρος αυτής της πολιτιστικής δραστηριότητας είναι ο Αθλητισμός , που (πρέπει να) τελεί υπό την προστασία -μέσα από θεσμικά κατοχυρωμένες κοινωνικές παροχές- και την ανώτατη εποπτεία του Κράτους.

Οι Παραολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας αποτέλεσαν μια μεγάλη πρόκληση για μας. Κληθήκαμε να εφαρμόσουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας, μέσα από την εφαρμογή καινοτόμων αντιλήψεων ως προς το σχεδιασμό, τη δομή, το περιεχόμενο, το στόχο και τη διαδικασία (οργάνωση, λειτουργία) παροχής των απαιτούμενων υπηρεσιών αποκατάστασης σε ανθρώπους, για τους οποίους η ενασχόληση με τον αθλητισμό, είναι κάτι περισσότερο από «διάθεση ελευθέρου χρόνου».

Το τελικό αποτέλεσμα μας δικαίωσε.

Διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ενεργούς, κοινωνικά χειραφετημένους και απελευθερωμένους Πολίτες.

Έχουν επίγνωση ότι, ο κοινωνικός ρατσισμός και η «ιδιοτελής» φιλανθρωπία έχουν «νομιμοποιηθεί» και κυριαρχούν, έναντι της κοινωνικής ισότητας και του ανθρωπισμού.

Γνωρίζουν ότι, η καθιερωμένη Επιδοματική Πολιτική είναι πολλαπλασίως πιο «ακριβή» για το Κράτος και πολλαπλασίως πιο «φθηνή» για τους πάσχοντες.

Αν και ο σκοπός της παρέμβασής μας ήταν συγκεκριμένος και απευθυνόταν σε αθλητές, δεν παραλείψαμε να προσφέρουμε Υπηρεσίες Αποκατάστασης που να ξεκινούν κατά τη διάρκεια της νοσοκομειακής τους περίθαλψης -όπου παρέστη ανάγκη- και να καταλήγουν στην εκτίμηση της εργασιακής ικανότητας, στον επαγγελματικό (επανα)προσανατολισμό και στην επαγγελματική αποκατάσταση, μέσα από την ολική προσέγγιση, την ολική φροντίδα και την ολική ποιότητα στην παροχή τους.

Προσφέραμε στους πρωταθλητές μας, σωματική, ψυχολογική και κοινωνική πλαισίωση και υποστήριξη, προάγοντας και υλοποιώντας το ιατροκοινωνικό πρότυπο που εφαρμόζουμε από την ίδρυσή μας (Μάρτιος 1996).

Ανάπλαση και Αθλητισμός 1 Το παρανοϊκό της βιωματικής μας εμπειρίας συνίσταται στο ότι, ενώ η επίσημη Πολιτεία περιορίζεται σε κρατική ελεημοσύνη, η οποία αντικειμενικά δεν μπορεί να επαναφέρει τους εκατοντάδες χιλιάδες πάσχοντες από το περιθώριο στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό προσκήνιο , οι άνθρωποι αυτοί μπορούν και γίνονται Ολυμπιονίκες !

Οι διακρίσεις των Ολυμπιονικών μας, ανέδειξαν τις δυνατότητες , αλλά και τις ανάγκες μιας ιδιαίτερης ομάδας πολιτών με κατοχυρωμένα νομικά, συνταγματικά και ανθρώπινα Δικαιώματα. Παράλληλα ώθησαν την κοινωνία μας να επιδείξει μια καλύτερη συμπεριφορά και να διαμορφώσει μια διαφορετική αντίληψη για τα «Άτομα με Έλλειμμα Ανεξαρτησίας».

Είναι πασίδηλο όμως ότι, στον τομέα της Υγείας και Αποκατάστασης η Ελληνική Πολιτεία υστερεί.

Χρειαζόμαστε

• Υποδομές, δηλαδή Κέντρα Αποκατάστασης και Ειδικού Αθλητισμού

• Σύγχρονο Ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό και

• Εξειδικευμένο ιατρικό και θεραπευτικό προσωπικό.

Τα φώτα της γιορτής έχουν σβήσει για τους Παραολυμπιακούς αγώνες.

Πολύ φοβούμεθα ότι, ξεχάστηκαν και ο Αθλητισμός και η Αποκατάσταση. Όσο όμως υφίστανται η ανάγκη και η οργή για την έλλειψη «συμμετοχής» των Ατόμων με Έλλειμμα Ανεξαρτησίας στα κοινωνικά δρώμενα, το κοινωνικό μας σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Εμείς θα στηρίξουμε τους Πρωταθλητές μας και μετά τους Παραολυμπιακούς αγώνες.

Δημιουργούμε μαζί τους κοινωνία ενεργών πολιτών με συνεχώς αναπτυσσόμενο πνεύμα συλλογικότητας, ενσωμάτωσης, αλληλεγγύης και όχι κοινωνία ατόμων που είναι παθητικοί δέκτες «έξωθεν και άνωθεν παρεμβάσεων» υψηλής έμπνευσης και επινόησης.

Δηλώνουμε μαζί τους ότι, χρειάζεται να αναθεωρηθεί ριζικά η κοινωνική πολιτική, ώστε, από Άτομα Με Έλλειμμα Ανεξαρτησίας να γίνουμε Άτομα με Πλεόνασμα Ανεξαρτησίας.

Καταργούμε τα ακρωνύμια ! Βγάζουμε από πάνω μας τα εισαγωγικά!

Dr Χρήστος Γεωργόπουλος
Ιδρυτής και Πρόεδρος του Κέντρου Ιατρικής Αποκατάστασης «ΑΝΑΠΛΑΣΗ»
Διευθυντής του Νευροχειρουργικού Τμήματος του Νοσοκομείου «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»

Share |