Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ
Δελτία τύπου
Ανάπλαση |
Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης

Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως 15 & Μυριοφύτου (πρώην Αντλιοστασίου)
Ν. Ιωνία

τηλphone 210 270 2800
mailmail

ΤΑ ΑΓΓΕΙΑΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ (Α.Ε.Ε.) ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥΣ


Kατεβάστε σε μορφή MS-Word Kατεβάστε σε μορφή PDF

του Δρ. Χρήστου Γεωργόπουλου,
Νευροχειρουργού, Επιστημονικού Συμβούλου
του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ημερήσιας Νοσηλείας «ΑΝΑΠΛΑΣΗ».


Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση.

Οφείλεται, συνήθως, στο γεγονός ότι, είτε μία περιοχή του εγκεφάλου ισχαιμεί, τροφοδοτείται δηλαδή με μικρότερη ποσότητα αίματος (οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες), απ’ όση χρειάζεται για να λειτουργεί φυσιολογικά, είτε υφίσταται βλάβη, λόγω αιμορραγίας.

Λίγα λεπτά μίας τέτοιας κατάστασης, ανεπαρκούς οξυγόνωσης και θρέψης των νευρώνων, αρκούν για να υποστεί ο εγκέφαλος βαρεία και μη αναστρέψιμη βλάβη.

Τα Α.Ε.Ε. αποτελούν την πλέον συχνή, σοβαρή νευρολογική βλάβη, μετά τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η συχνότητά τους στην Ελλάδα ξεπερνά τα 250 επεισόδια ανά 100.000 άτομα το χρόνο. Εχουμε δηλαδή 25.000-30.000 νέες περιπτώσεις, ετησίως.

Τα πρώιμα συμπτώματα, που προειδοποιούν για επικείμενο «εγκεφαλικό» είναι:

• Δυσχέρεια στην κατανόηση αυτών που λένε οι άλλοι, ή δυσχέρεια στην ομιλία (δυσφασία).

• Αιμωδία (μούδιασμα), ή / και αδυναμία στο πρόσωπο και στα άνω και κάτω άκρα, που εμφανίζονται στην μία, ή την άλλη πλευρά του σώματος.

• Θάμβος, ή απώλεια οράσεως, πιο συχνά μόνο στο ένα μάτι.

• Ζάλη, ίλιγγος, αστάθεια στη βάδιση ή / και πτώση από απώλεια των αισθήσεων.

Μετά την εγκατάστασή του και την σταθεροποίηση της νευρολογικής εικόνας, το Α.Ε.Ε., ισχαιμικού ή αιμορραγικού τύπου, προκαλεί:

• Μερική ή πλήρη απώλεια κινητικότητας των άκρων.

• Διαταραχές του επιπέδου της συνείδησης, της οργάνωσης της σκέψης, του λόγου, της μνήμης, της δυνατότητας αναγνώρισης και της δυνατότητας οργάνωσης πράξεων.

• Διαταραχές της ψυχικής λειτουργίας, με συμπτώματα έντονου άγχους, λύπης ή κατάθλιψης και έντονη δυσχέρεια προσαρμογής.

• Αποδιοργάνωση της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Η ίδια η εξέλιξη της νόσου, χαρακτηρίζεται από μία σταδιακή βελτίωση των νευρολογικών διαταραχών, συνήθως, όχι σε ικανοποιητικό βαθμό. Αυτό γίνεται χάρις στην δυνατότητα των υγιών κυττάρων για εκ νέου εξειδίκευση έτσι, ώστε να υποκαταστήσουν τις λειτουργίες που επιτελούσαν τα κατεστραμμένα από τη βλάβη κύτταρα του εγκεφάλου.

Η καθυστέρηση, στην έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων προκαλεί αφ΄ενός μεν, μία στασιμότητα ή την παγίωση των διαταραχών, αφ΄ετέρου δε, δευτερογενή φαινόμενα – επιπλοκές, που βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την ζωή του ασθενούς (αναπνευστικές λοιμώξεις, φλεβική θρόμβωση, κατακλίσεις, συγκάμψεις, βαθιά κατάθλιψη κλπ).

Το κλειδί για τον περιορισμό των πολλαπλών αρνητικών επιδράσεων και επιπλοκών των Α.Ε.Ε. είναι αποκλειστικά η συγκροτημένη και αποτελεσματική θεραπεία Αποκατάστασης. Αυτό σημαίνει ότι, παρέχονται στον ασθενή και το περιβάλλον του ολοκληρωμένα θεραπευτικά προγράμματα, τα οποία καταρτίζονται σύμφωνα με τις εκτιμώμενες ανάγκες και τις προβλεπόμενες δυνατότητες αποκατάστασης του ασθενούς.

Share |